Lipoedem
Uzroci i liječenje
Lipoedem je dugotrajno stanje u kojem postoji abnormalno nakupljanje masnih stanica u nogama, bedrima i stražnjici, a ponekad i u rukama. Lipoedem obično počinje u pubertetu ili u drugim životnim razdobljima koja prate hormonalne promjene (kao što je tijekom trudnoće ili menopauze).
Lipoedem izgleda i osjeća se drugačije od normalne tjelesne masti; mekši je i zatamnjeniji, poput celulita za razliku od uobičajenog povećanja tjelesne težine uzrokovanog prekomjernim unosom kalorija ili nedostatkom tjelovježbe. Mjesta gdje se nakuplja masnoća lipoedema često su bolna i mogu se povrijediti kada se udaraju ili stružu, čak i nježno. Također mogu lako dobiti modricu.

Lipoedem nije isto što i limfedem , koji je oteklina koja se događa kada limfni sustav prestane adekvatno isušivati tkivo. Međutim, lipoedem može dovesti do limfedema jer se limfni sustav ne može boriti s mjestima gdje se masnoća nakupila. Ova kombinacija dva stanja poznata je kao lipo-limfedem.
Otekla koža uzrokovana limfedemom udubit će se ako je pritisnete, ali to se ne događa u slučaju lipoedema.
Znanost je uspostavila snažnu vezu između viška visceralne masti i upale. Kada tkivo osjeti nakupljanje tekućine dolazi do dramatičnog povećanja, imunološke disfunkcije i upale.
Upala može također biti pogoršana kroničnim stresom, koji se sve više smatra krivcem za većinu suvremenih bolesti. Bez obzira na uzrok upale, kineska medicina može pomoći.
Kako kineska medicina vidi Lipoedem

U kineskoj medicini lipoedem je poremećaj slezene i bubrega. Kineska medicina smatra da lipoedem ima “yin” konstituciju i da je rezultat viška vlage.
Bubrezi su vodeni element tijela – i kanal bubrega prolazi kroz noge. Funkcija bubrega u kineskoj medicini je središnja u upravljanju tekućinama. Nedostatak bubrežnog Qia će se često manifestirati oticanjem gležnja i koljena, bolovima u donjem dijelu leđa , općim umorom i često osjećajem hladnoće na ekstremitetima.
Kinezi vide slezenu kao odgovornu za prilagođavanje hrane kako bi njegovali i podržavali naš sustav. Taj se proces naziva ‘transport i transformacija’. Što je naša funkcija slezene jača, to bolje možemo izvući hranjive tvari iz bilo koje hrane kako bismo podržali potrebe našeg tijela. Slezena je odgovorna za uspravni Qi, to znači držati stvari gore u tijelu. Kada sve padne, to je znak slabog Qi slezene.
Neki ljudi su skloniji vlazi od drugih, a ta se tendencija može pogoršati ako živite u vlažnim uvjetima ili zbog sjedećeg načina života. Jedenje na način koji sprečava našu funkciju slezene povećat će našu sklonost prema vlazi.

Vlažna hrana za oblikovanje uključuje:
• Led, sladoled, bilo što hladno ili ravno iz hladnjaka!
• Šećer
• Mliječni proizvodi
• Pšenica
• Govedina i svinjetina
• Prerađena hrana, šećer i sladila
• Koncentrirani sok
• Pivo
• Banane
• Zasićene masti

Općenito, pokušajte izbjeći previše sirove, hladne, slatke i bogate hrane i previše tekućine, osobito hladne vode.
S druge strane, hrana za zagrijavanje uključuje:
• češnjak
• đumbir
• hren
• zeleni čaj
• šparoga
• heljda
• limun

Kako se može pomoći kod lipoedema:
U Homeostazi vjerujemo u rješavanje ne samo vaših specifičnih simptoma, već i temeljnog stresa i upale koja stvara ili pogoršava problem.
S obzirom na jaku vezu između upale i lipoedema, pokušajte s našim metodoma svakodnevno smanjiti stres i upalu. Obuhvaćaju jednostavne tehnike koje opuštaju tijelo, omogućuju slobodan protok cirkulacije i pomažu u detoksikaciji podržavajući limfni sustav.
Uz osnovnu metodu predložili smo nekoliko specifičnih postupaka za lipoedem, te kada se svakodnevno prakticiraju mogu pomoći da se napravi stvarna razlika.

Ako patite od Lipoedema, molimo konzultirajte svog liječnika opće prakse prije prakticiranja bilo koje od ovih tehnika.

Vježbe disanja i opuštanja – Ritual za spašavanje
Za jačanje bubrega i slezene
Ova jednostavna, ali moćna tehnika stimulira 10. moždani živac n.vagus, koji isključuje refleks ‘borbe ili bijega’ i odmah opušta tijelo. Najvažnije je da postoje dokazi da se n.vagus bori protiv upale, pružajući i trenutnu i dugoročnu korist. Pod vodstvom stručnjaka ćete naučiti jednostavne protokole disanja te pokreta i vježbi. Kasnije ćete ih samostalno provoditi u cilju neprestane stimulacije oslabjelih protoka.
– izdisaj
Prvo, izbacite ustajali zrak udisanjem kroz nos i namjerno izdahnite kroz usta 3 puta dok istovremeno izbacujete jezik. U kineskoj medicini ova tehnika se tradicionalno koristila za fizičko izbacivanje topline (upale) putem daha, eliminirajući potrebu da ga tijelo izbaci kroz kožu.
– spuštanje
Zatvorenih očiju, duboko udahnite za 8 točaka (pogledajte Metode udisaja i izdisaja za spuštanje Qia), držite 4, a zatim izdahnite za 8 točaka i držite za još 4. Neka se mentalna energija spusti kako bi smirila um i opustila tijelo.
– vedrina
Tijekom izdisaja usmjerite osmijeh u slezenu i bubrege. Zapamtite, slezena i bubrezi se pripisuju vlazi. To šalje pozitivnu mentalnu namjeru da podrži organe koji trebaju jačanje.
U kineskoj medicini liječite jačanjem organa koji trebaju pomoć. Dobar način da to učinite je zvučna terapija.

Jedan od najstarijih oblika zvučne terapije dolazi iz drevne kineske prakse 6 zvukova iscjeljivanja.
To djeluje na pretpostavci da određeni zvukovi odgovaraju određenim organima i energetskim kanalima u tijelu. Naši organi i tkiva su različite gustoće, od kojih svaka ima rezonantnu frekvenciju kao i svaka druga materija. Molekularne veze drže sve tvari zajedno, a te se veze mogu popustiti ako vibriraju na određenoj frekvenciji. Praktikanti zvučne terapije vjeruju da nježne vibracije mogu biti iscjeljujuće za tijelo na staničnoj razini.
6 zvukova iscjeljivanja korišteni su već tisućama godina u Kini i danas su u širokoj upotrebi.
Duboko udahnite, zatim izdahnite i napravite zvuk ‘Whooooo’. Zapamtite da zvuk treba biti tih. Ponovite jednu minutu. Zvuk za bubrege je također koristan za limfedem, ovaj zvuk je ‘Choooo’. Neka nam ne zvuči čudno. Možda ne razumijemo , ali ne razumijemo ni borilačke vještine..

Ritual resetiranja
Loša cirkulacija stvara kroničnu upalu i ostavlja osjećaj umora i tromosti. Redovita praksa Reset ritual (tehnika resetiranja napetosti na meridijanima) će to ispraviti i briljantna je kada se budite i na primjer, svaki put kad perete ruke tijekom dana.
(Vežite ga na nešto što već radite kako bi se podsjetili).
Riječ opreza. Izbjegavajte bubnjanje izravno na područja zahvaćena lipoedemom jer i najmanji dodir na pogođenim područjima može pogoršati problem.
Svaka vježba je izvrsna za poticanje limfne drenaže – svaki put kad se mišić skupi, mišić se trlja o brojne limfne žile, potičući ih na skupljanje. Ako imate limfedem, molimo Vas da nastavite izuzetno nježno i uz najveću pažnju.
– tresenje
Tresenje od vrha do dna osvježava tijelo osnažujući cirkulaciju, otpuštajući stagniranu krv i Qi. Ako patite od Lipoedema, vrlo lagano protresite da biste započeli i zaustavili ako postoji neka osjetljivost. Također možete bob gore i dolje, što će također učiniti rezultat
– Bubanj
Bubnjanje se nadovezuje na taj osjećaj oživljavanja, ali uz to pomaže imunološkom sustavu. Također je poznat kao matična stanica Qi Gong jer potiče proizvodnju matičnih stanica. Matične stanice imaju potencijal za regeneraciju i popravak oštećenog tkiva. Upotrijebite šaku i stvarno polako i nježno, pritisnite i pomičite ruku prema van i prema gore u unutrašnjost nogu i ruku, oko trbuha, donjeg dijela leđa, glave i timusa (između grudi). Što je stanje lošije, to je pokret lakši i nježniji. Možete to učiniti koliko god želite, samo super nježno. Na nepromijenjenim područjima trebate biti sposobni za bubanj. Međutim, počnite vrlo polako i nježno sa šakom ili čak i nježnim prstima, poput pokreta “pitter patter” i izgradite. Molimo ne dirajte područja koja su jako natečena.
– uvijanje
Uvijanje podupire probavu, jedan od prvih sustava na koje utječe stres. Uvijanje u struku komprimira probavne organe, što ugrožava funkciju. Kada oslobodite navalu svježe krvi, unosite kisik i svježe hranjive tvari u to područje.
Okrenite struk i zamahnite rukama tako da vaše ruke čvrsto trljate donji dio trbuha i leđa.

Mineralno kupanje
Kinezi su stoljećima znali da je kombiniranje kupanja s aromatičnim sastojcima i mineralima zajedno s tehnikama disanja izuzetno učinkovito. Ako se radi pravilno, ovaj jednostavan oblik hidroterapije je jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja. Pasivno grijanje smanjuje upalu snižavanjem krvnog tlaka, otkucaja srca i razine šećera u krvi.
Mineralno kupanje (sa solima bogatim magnezijem kao što je naša Homeostaza kupka ) podržava izlučne sustave tijela, stimulirajući limfnu aktivnost poboljšavajući cirkulaciju krvi u limfnom sustavu.
U kineskim kupalištima slijedi određena rutina. Dvadeset minuta natapanje u vrlo vrućoj kupki zatim hladan tuš, nakon čega je piling, usredotočivši se na područja prepona i pazuha. Hladni tuš masivno povećava cirkulaciju krvi i imunološku funkciju, dok piling stimulira limfnu drenažu kako bi izlučio toksine.
Započnite stvarno nježno, podignite temperaturu samo onoliko koliko je ugodno – i ostanite u svojoj zoni udobnosti. Ulazi se u kadu kad je puna četvrtina. Zatim podignite temperaturu dok voda teče. Kako temperatura vode raste, simpatički živac postaje dominantan, krvni tlak, broj otkucaja srca i razina šećera u krvi rastu. Zatim, da bi se ispravilo ovo stanje, parasimpatički živac postaje dominantan, krvni tlak se smanjuje, otkucaji srca opadaju, a šećer u krvi također pada, dopuštajući tijelu da se popravi.
Vježbajte ritual Rescue Breatha u kupelji kao kratku meditaciju. Zatim slijedite ritual Reset kako biste poboljšali protok krvi i Qi-ja i riješili stagnaciju.

Objašnjenje:
Lipoedem je dugotrajno stanje u kojem postoji abnormalno nakupljanje masnih stanica u nogama, bedrima i stražnjici, a ponekad i u rukama. Lipoedem obično počinje u pubertetu ili u drugim životnim razdobljima tijekom hormonalne promjene (kao što je za vrijeme trudnoće ili menopauze).
Imajte na umu da se Gua Sha ne preporučuje osobama koje pate od Lipoedema ili Lymphedema. U ovom slučaju preporučili bismo rituale Reset i Rescue Breath. To su jednostavne tehnike koje opuštaju tijelo, omogućuju slobodan protok cirkulacije i pomažu u detoksikaciji podržavajući limfni sustav.