OSTALE USLUGE

Uz vodu, hranu, zrak i toplinu, pulsirajuće elektromagnetsko polje je peti element potreban za život na Zemlji.

Magnetsko polje Zemlje se stalno smanjuje, većina ljudi živi u betonskim i željeznim građevinama, kreću se asfaltiranim cestama pa se slijedom toga izravan učinak magnetskog polja smanjuje. Ipak, smanjenje magnetskog polja moguće je nadoknaditi pomoću uređaja koji razvijaju pulsirajuće magnetsko

polje. Jedan takav uređaj je sustav SANZA – aparat za terapiju pulsirajućim magnetskim poljem – magnetskom rezonancom.

Aparat simulira elektromagnetsko polje Zemlje te tako pomaže/ubrzava samoizlječenje. Magnetskom rezonancom uspješno se rješavaju posljedice stresa, kronične boli i nesanice, a postoje programi za ‘’burn out’’ sindrom, te za ublažavanje posljedica autoimunih bolesti.

Logoterapija je tehnika i umijeće kojim se pomaže ljudima pronaći smisao života. Život nam se svima nameće ali njegov smisamo sami otkrivamo.

Pomanjkanje svrhe i smisla života uzrokuje duševni nemir, prazninu, osjećaj besmisla te je izvor mnogih bolesti današnjice.

Utemeljitelj logoterapije, psihijatar Viktor Emil Frankl, rođen je u Beču 1905.

godine. Tijekom rata izgubio je članove svoje obitelji, a iskustvo patnje ojačalo ga je u uvjerenju kako je smisao života jači od svega.

V. E. Frankl stvorio je sustav logoterapije koja se bavi smislom postojanja i terapeutskom tehnikom pronalaženja toga smisla, a teoriju je sažeo u tri pojma: slobodna volja, volja za smislom i smisao života.

Cilj logoterapije je:

●  Ojačati individualne resurse

●  Osmisliti nove životne vrijednosti

●  Stvoriti pozitivan životni stav

●  Preuzeti odgovornost za vlastiti život

●  Poboljšati komunikaciju u obitelji i na radnom mjestu

Terapijski ultrazvuk

Ultrazvukom nazivamo titraje iznad 20 kHz, koji su previsoki da bismo ih mi čuli (naše uho može čuti samo frekvencije titraja između 20Hz (infrazvuk) i 20kHz). Koristi se prvenstveno kao terapijsko sredstvo – ultrazvuk je zapravo mirkomasaža, mehaničko zbijanje i rastezanje tkiva i čestica tkiva.

Terapija laserom

Laser na engleskom znači pojačanje svjetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), a kao terapija namijenjen je za anti-upalne, regenerativne, bio-stimulirajuće i analgetske tretmane. Stimulira sintezu kolagena te tako ubrzava cjeljenje rana, ublažava bol i djeluje pozitivno na imunološki sustav.

Brain Gym jedio edukacijske kineziologije, područja koje se bavi poticanjem učenja pomoću iskustva prirodnog kretanja, a ono je temeljeno na primarnim i posturalnim refleksima – automatskim motoričkim odgovorima na senzorne podražaje. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća utemeljili su ga znanstvenici i edukatori Paul Dennison i Gail E. Dennison koji su se bavili problemima u učenju kod djece i odraslih. Program se sastoji od dvadesetak jednostavnih i ugodnih tjelesnih pokreta koji poboljšavaju vještine učenja. One usklađuju

funkcioniranje svih područja mozga i općenito sustava tijela i uma te vode poboljšanjima: opće motoričke koordinacije, koncentracije i pamćenja, čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina, organizacijskih vještina, logičkog mišljenja i razumijevanja, emocionalne ravnoteže i smanjenju hiperaktivnosti i napetosti.

U današnje vrijeme uslijed brojnih negativnih čimbenika koji utječu na zdravlje, sve češće se susrećemo s različitim oblicima poremećaja i poteškoća među populacijom odraslih, ali nažalost sve češće i kod djece. Razvojem tehnologije i medijske pismenosti napredovala je i svjesnost o različitim teškoćama u razvoju

te stečenih poremećaja u kasnijoj dobi, stoga danas poznajemo nebrojene oblike poremećaja u ponašanju, duševnih poremećaja, genetskih sindroma, teškoćama nakon pretrpljenog moždanog udara ili traumatskog oštećenja mozga, ali i onih koji mogu vrlo lako promaknuti ukoliko se na njih ne obrati posebna pažnja – poteškoće na razini komunikacije, jezika i govora. S obzirom da komunikacija predstavlja temelje za razvoj jezika i govora, ukoliko se pojave poteškoće na navedenoj razini, sigurno je da će se iste pojaviti i u jezično- govornom razvoju. S druge strane, komunikacijski razvoj može proteći bez

odstupanja, ali se teškoće i dalje mogu pojaviti na razini jezika i govora pa tu govorimo o teškoćama bez konkretnog organskog uzroka i takve teškoće se manifestiraju u vidu artikulacijsko-fonoloških poremećaja (teškoćama percepcije i izgovora određenog glasa ili skupine glasova), jezičnim teškoćama, poremećajima tečnosti i ritma govora (mucanje i brzopletost) te teškoćama učenja (disleksija, disgrafija, diskalkulija). Važno je znati da ranom dijagnostikom i intervencijom možemo puno učiniti u vidu smanjenja negativnih učinaka navedenih teškoća na funkcionalnost djece i odraslih u društvu, stoga je bitno na vrijeme se obratiti stručnjaku za pomoć. Logoped je stručnjak koji se bavi prevencijom, dijagnostikom i intervencijom, odnosno tretmanom svih poremećaja koji se manifestiraju u području komunikacijsko-jezično-govornog razvoja te poremećaja na navedenim razinama koji su stečeni u odrasloj dobi uslijed moždanog udara ili traumatskog oštećenja mozga.

Riječ refleksoterapija dolazi od riječi refleksija (odraz) – stanje našeg tijela očituje se u zonama na našim stopalima. Zone su živcima povezane sa svim našim organima i raznim tkivima u tijelu, djelujemo uravnotežujuće na organe i tkiva u tijelu koji su povezani s tim zonama i tako pomažemo tijelu da lakše izađe na kraj s raznim tegobama. Refleksoterapijom se smanjuje osjećaj boli u organizmu, postiže osjećaj topline u tijelu i u stopalima, osnažuje regenerativna sposobnost organizma, smiruje i opušta živčani sustav, postiže uravnoteženije disanje i stimulira rad organa preko živčanih završetaka na stopalima.

REZERVIRAJTE TERMIN