Medicinsko-sportska masaža

      

      

 

Medicinska masaža je metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu s ciljem manipulacije tjelesnim tkivima. Izvodi se rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe.

Kod medicinske masaže dolazi do poboljšanja cirkulacije, poboljšava se opskrba kisikom i hranjivim sastojcima kao i eliminacija štetnih tvari iz metabolizma kao i ugljičnog dioksida iz krvi. Zbog pojačane hiperemije, koža nakon masaže dobija izgled zategnutosti i elastičnosti.

Medicinska masaža može biti upotrijebljena kao primarna terapijska intervencija ili kao dodatak ostalim terapeutskim tehnikama.

 

Sportska masaža je posebna tehnika masaže koja se primjenjuje u svrhu prevencije i liječenja ozljeda sportaša. Pokreti kod ove vrste masaže su ili brži u svrhu stimulacije i tonusa mišića kod sportaša ili precizni i spori u svrhu razgrađivanja jednog dijela mliječne kiseline, vraćanje fleksibilnost, snižavanje krvnog tlaka, ubrzavanja oporavaka od mikrotrauma koje nastaju tijekom napora.

Sportska masaža sastavni je dio treninga i natjecanja te ima važnu ulogu u životu svakog sportaša.